Skip links

Χρόνια Φλεβική Νόσος

Αίσθημα βάρους και πόνος στα πόδια;

Το αίσθημα βάρους, ο πόνος και το πρήξιμο στα πόδια μπορεί να είναι αποτέλεσμα συσσώρευσης υγρού σε αυτά, λόγω κακής κυκλοφορίας του αίματος. Αυτή η αύξηση υγρού οδηγεί στα συμπτώματα της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας, μια πάθηση που επηρεάζει την υγεία των φλεβών στα κάτω άκρα και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. ²

Υγιείς φλέβες

Οι υγιείς φλέβες έχουν μικρές βαλβίδες που επιτρέπουν τη ροή του αίματος μόνο προς μία κατεύθυνση.

 

Μη υγιείς φλέβες

Όταν τα εσωτερικά τοιχώματα των φλεβών έχουν υποστεί βλάβη και οι βαλβίδες αυτές δεν λειτουργούν σωστά, το αίμα μπορεί να ρέει πίσω στις φλέβες, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση αίματος στην κνήμη και συνεπώς να οδηγήσει σε διεσταλμένες φλέβες και δυσάρεστα συμπτώματα που μπορούν να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου.

Συμπτώματα κακής
κυκλοφορίας του αίματος

Ένα ευρύ φάσμα σημείων και συμπτωμάτων μπορεί να υποδηλώνει κακή κυκλοφορία του αίματος στα πόδια. Αν παρουσιάζετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα στα πόδια ή τους αστραγάλους σας θα πρέπει να αναζητήσετε θεραπεία, καθώς μπορεί να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου. 1,2

Αίσθημα βάρους, πόνος ή πρήξιμο στα πόδια
Κουρασμένα πόδια
Κράμπες ή πόνος στο πόδι
Ευρυαγγείες ή κιρσοί

Σας θυμίζει κάτι;

Αν υποφέρετε συχνά από τουλάχιστον ένα από αυτά τα συμπτώματα, απαντήστε στο σύντομο τεστ αυτοαξιολόγησης που προσφέρουμε και χρησιμοποιήστε τα αποτελέσματα ως οδηγό για τα επόμενα βήματά σας.

Αντιμετωπίστε τα
συμπτώματά σας εγκαίρως

Το αίσθημα βάρους, ο πόνος και το πρήξιμο στα πόδια μπορεί να είναι πρώιμα σημάδια χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας. Αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να επιδεινωθούν, να οδηγήσουν σε ευρυαγγείες, κιρσούς και έλκη των κάτω άκρων. Η εξέλιξη της νόσου περιγράφεται ως στάδια C0-6, ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, όπως φαίνεται εδώ:

Αίσθημα βάρους και πόνος στα πόδια

Αίσθημα βάρους και πόνος στα πόδια

Το πρώτο στάδιο δεν παρουσιάζονται ορατά σημάδια φλεβικής νόσου. Ωστόσο, η ζημιά μπορεί να έχει αρχίσει ήδη να συσσωρεύεται στο εσωτερικό της φλέβας. Αυτό προκαλεί φλεβική παλινδρόμηση και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να ξεκινήσετε θεραπεία, ακόμη και αν τα μόνα συμπτώματα που έχετε είναι το αίσθημα βάρους και ο πόνος στα πόδια.

Ευρυαγγείες / Δικτυωτές φλέβες

Ευρυαγγείες / Δικτυωτές φλέβες

Αν αγνοήσετε τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθεί η πάθηση, οδηγώντας σε σπασμένα αγγεία ή «αραχνοειδείς φλέβες» και ορατές φλέβες. Συνήθως δεν προκαλούν πόνο, υποδηλώνουν όμως προβλήματα στις φλέβες των ποδιών. Είναι σημαντικό να μην αγνοήσετε αυτά τα πρώιμα σημάδια, καθώς η πάθηση μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία.

Ορατοί κιρσοί

Ορατοί κιρσοί

Αν δεν αντιμετωπιστεί, το στάδιο 1 θα εξελιχθεί στο στάδιο 2 με τις φλέβες να διαστέλλονται ασυνήθιστα, να απλώνονται και να γίνονται ελικοειδείς. Αυτές οι ορατές, διογκωμένες φλέβες στα πόδια και τους αστραγάλους αποτελούν σαφή ένδειξη χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας.

Οίδημα σε αστράγαλο και πόδι

Οίδημα σε αστράγαλο και πόδι

Οίδημα (πρήξιμο) μπορεί να εμφανιστεί στο στάδιο 3 που προκαλείται από αυξημένη πίεση και διαρροή, ως αποτέλεσμα περαιτέρω φθοράς των φλεβικών τοιχωμάτων και των βαλβίδων.

Δερματικές αλλαγές

Δερματικές αλλαγές

Η συνεχής κακή κυκλοφορία μπορεί να οδηγήσει στο στάδιο 4, το οποίο εκδηλώνεται με μαύρο χρώμα στο δέρμα γύρω από τους αστραγάλους σας (υπερχρωματισμός), ερυθρότητα, αφυδάτωση του δέρματος, κνησμό (φλεβικό έκζεμα), σκλήρυνση μαλακών ιστών και με την ανάπτυξη λευκών κηλίδων.

Επουλωμένα έλκη

Επουλωμένα έλκη

Το στάδιο 5 καθορίζεται από την παρουσία ανοιχτών αλλά επουλωμένων πληγών σε περιοχές του δέρματος, τα λεγόμενα έλκη. Τα έλκη μπορεί να είναι επώδυνα και να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής σας, δυσχεραίνοντας την κίνηση.

Ενεργά έλκη

Ενεργά έλκη

Αν φτάσετε σε αυτό το στάδιο, θα έχετε ανοιχτές πληγές στα πόδια σας, τα λεγόμενα έλκη. Εσωτερικά, σε αυτό το στάδιο εμφανίζεται μεγαλύτερη επιδείνωση στην κυκλοφορία και αυξημένη διαρροή στα τριχοειδή αγγεία.

Αν παρουσιάζετε κάποιο από αυτά τα σημεία και συμπτώματα θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας σχετικά με τις επιλογές θεραπείας που έχετε.

Με την αναγνώριση των συμπτωμάτων και τις κατάλληλες ενέργειες, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά την πιθανότητα να εξελιχθεί η πάθησή σας και να ελαττώσετε την επίδραση της στην καθημερινή σας ζωή.

Παράγοντες που επηρεάζουν
την κυκλοφορία του αίματος

Υπάρχουν αρκετοί βασικοί παράγοντες κινδύνου για τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, ορισμένοι από τους οποίους μπορεί να είναι πέρα από τον έλεγχό σας, υπάρχουν όμως και άλλοι τους οποίους μπορείτε να επηρεάσετε. ¹

Οι γυναίκες συνήθως διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ το οικογενειακό ιστορικό, καθώς και η προχωρημένη ηλικία μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες  εμφάνισης συμπτωμάτων.

Παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορείτε να αλλάξετε, όπως το περιττό σωματικό βάρος και η αδράνεια, μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στις φλέβες σας. Άνθρωποι που η εργασία τους απαιτεί πολύωρη ορθοστασία ή κάνουν καθιστική εργασία, όπως οι νοσηλευτές, οι δάσκαλοι και εκείνοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα παροχής υπηρεσιών, διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο.

Συμβουλές για υγιή πόδια

Με την ένταξη απλών συνηθειών στην καθημερινότητά σας και τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, μπορείτε να συμβάλλετε στην προστασία των ποδιών σας από τη δυσφορία που προκαλείται από αυξημένο υγρό στα πόδια σας και από τη ζημιά που μπορεί αυτό να προκαλέσει στις φλέβες με την πάροδο του χρόνου:

Παραμείνετε δραστήριοι

Η τακτική άσκηση συμβάλλει στη βελτίωση της κυκλοφορίας και στην τόνωση των μυών στα πόδια σας.
.

Διατηρήστε υγιές σωματικό βάρος

Προσέχετε το σωματικό σας βάρος καθώς η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει φράξιμο ή αποδυνάμωση των βαλβίδων στο πόδι.

Φοράτε άνετα ρούχα

Αποφύγετε τα στενά ρούχα, τα οποία μπορεί να περιορίσουν τη ροή του αίματος στα πόδια και να αυξήσουν τον κίνδυνο χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας.
.

Τακτική κίνηση

Αποφύγετε την όρθια ή καθιστή θέση για μεγάλα χρονικά διαστήματα για να αποτρέψετε τη συγκέντρωση αίματος στις φλέβες των ποδιών σας και να βοηθήσετε τη επιστροφή του αίματος προς στη καρδιά.

Φοράτε κάλτσες συμπίεσης

Αποφύγετε τα στενά ρούχα, τα οποία μπορεί να εμποδίσουν τη ροή αίματος στα πόδια και να αυξήσουν τον κίνδυνο χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας.

Αποφύγετε τα ψηλά τακούνια

Επιλέξτε παπούτσια με μεσαίο τακούνι αντί για ίσια ή ψηλοτάκουνα για να βοηθήσετε περισσότερο την κυκλοφορία του αίματος στην κνήμη.

Παραμείνετε δροσεροί

Οι φλέβες διαστέλλονται στη ζέστη, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση αίματος και, στη συνέχεια, αίσθημα βάρους και κούραση στα πόδια σας.

Τοποθετήστε τα πόδια σας σε
ανάρροπη θέση

Κρατήστε τα ποδιά σας ψηλά και αποφύγετε να κάθεστε σταυροπόδι όταν χαλαρώνετε, για να βοηθήσετε την επιστροφή του αίματος προς την καρδιά.

Βιβλιογραφία:

1. Adapted from Nicolaides A, Kakkos S, Baekgaard N, et al. Management of chronic venous disorders of the lower limbs.
2. Guidelines according to scientific evidence. Part I. Int Angiol. 2018;37(3):181-254.1 Bergan JJ et al. N Engl J Med. 2006;355:488-4981.

3. Διαβήτης