Skip links

Διαχείριση της θεραπείας - Συχνές Ερωτήσεις

Διαχείριση της θεραπείας - Συχνές Ερωτήσεις

Διαχείριση της θεραπείας

& Συχνές Ερωτήσεις

Η σημασία της κατανόησης της ασθένειάς σας

τήρηση των οδηγιών του γιατρού σας

Μπορεί να φανεί προφανές, αλλά η τήρηση των οδηγιών του γιατρού σας αναφορικά με τη φαρμακευτική αγωγή που σας έχει προτείνει (δόσεις, ώρες χρήσης, διάρκεια) είναι πραγματικά θεμελιώδους σημασίας για την επιτυχία της θεραπείας, ιδιαίτερα εάν πάσχετε από χρόνιο νόσημα.
Εξίσου σημαντικό είναι να έχετε κατανοήσει το νόσημά σας και τον τρόπο θεραπείας του.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Εδώ μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για δύο σημαντικές καρδιαγγειακές παθήσεις:

1

num-bg

Υπέρταση

(εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση)
Μάθετε περισσότερα εδώ

2

num-bg

Δυσλιπιδαιμία

(εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη
ή/και υψηλά τριγλυκερίδια)

Μάθετε περισσότερα εδώ

Τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η προσήλωση στη θεραπεία, δηλαδή στη λήψη της αγωγής στην κατάλληλη δοσολογία (αριθμό δισκίων), συχνότητα (μία ή περισσότερες φορές την ημέρα) και διάρκεια, είναι χαμηλή.

Πού μπορεί να οφείλεται η μη σωστή τήρηση της αγωγής σας;

  • Ξεχνάτε να πάρετε τα φάρμακά σας
  • Η θεραπεία είναι πολύπλοκη, μεγάλης διάρκειας και με πιθανές παρενέργειες
  • Δεν αναγνωρίζετε τη σοβαρότητα της νόσου
  • Φοβάστε μήπως εθιστείτε στα φάρμακα

Η προσήλωση στη θεραπεία είναι υψηλότερη όταν:

  • Είστε καλά ενημερωμένος/η για την κατάστασή σας και τον λόγο για τον οποίο πρέπει να πάρετε τη συγκεκριμένη θεραπεία
  • Εμπιστεύεστε τον θεράποντα ιατρό σας και έχετε ανοιχτό διάλογο μαζί του
  • Πιστεύετε στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας, αναγνωρίζοντας τα οφέλη της.

Τι να ζητήσετε από τον γιατρό σας;

Ο ρόλος του γιατρού σας είναι θεμελιώδους σημασίας για τη σωστή τήρηση της αγωγής σας.
Ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει την κατάσταση της υγείας σας και την αναγκαιότητα λήψης φαρμακευτικής αγωγής, θα σας περιγράψει την αγωγή που σας συστήνει και θα προσαρμόσει, εάν είναι απαραίτητο, τα θεραπευτικά σχήματα (για παράδειγμα, απλοποιώντας τα), ενισχύοντας την επικοινωνία και τη σχέση εμπιστοσύνης μαζί σας. Από την πλευρά σας, θα πρέπει να σέβεστε τις οδηγίες του γιατρού σας, αλλά και να εκφράζετε οποιαδήποτε απορία ή αμφιβολία έχετε, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα να διακόψετε ή να τροποποιήσετε αυθαίρετα τη θεραπεία σας.

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει ο φαρμακοποιός σας;

Εάν έχετε απορίες σχετικά με τη λήψη της αγωγής που έχει συστήσει ο γιατρός σας, μπορείτε να ζητήσετε τη συμβουλή του φαρμακοποιού σας. Εφόσον προσκομίσετε την ιατρική συνταγή, εκείνος είναι σε θέση να σας προσφέρει τις διευκρινίσεις και την καθοδήγηση που χρειάζεστε.

Για να διατηρήσετε την προσήλωση στη θεραπεία είναι απαραίτητο να:

  • Έχετε ενημερωθεί σωστά για την ασθένειά σας και τις πιθανές συνέπειές της
  • Έχετε επίγνωση των στόχων που πρέπει να επιτευχθούν
  • Συμμετέχετε στην επιλογή της θεραπείας και να έχετε κίνητρο να την ακολουθήσετε
  • Επικοινωνείτε με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για οποιαδήποτε ανάγκη ή προβληματισμό έχετε.

Βασικές ερωτήσεις

προς τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας

Ορισμένα νοσήματα, όπως για παράδειγμα η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) ή η υπερχοληστερολαιμία (υψηλή χοληστερόλη), δεν προκαλούν συμπτώματα μέχρι να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στον οργανισμό, που μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες. Επομένως, ο γιατρός θα πρέπει να σας εξηγήσει πότε είναι αποτελεσματική η θεραπεία και πότε όχι.

Η αντίληψη του «αισθάνομαι καλύτερα» συχνά είναι παραπλανητική: οι υποκειμενικές αισθήσεις δεν συμπίπτουν πάντοτε με την πραγματικότητα. Για το λόγο αυτό, δεν δικαιολογείται ποτέ η διακοπή της θεραπείας με βάση σας δικές σας αξιολογήσεις, χωρίς πρώτα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Συχνά στο Φύλλο Οδηγιών του φαρμάκου διευκρινίζεται τι πρέπει να κάνετε εάν παραλείψατε μια δόση: σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ληφθεί το συντομότερο δυνατό όταν αντιληφθείτε ότι την ξεχάσατε, αλλά σε άλλες δεν είναι σωστή η «αναπλήρωσή» της. Ο γιατρός μπορεί να δώσει άμεση απάντηση σε αυτό το ερώτημα ή μπορεί να βοηθήσει στην σωστή ερμηνεία του Φύλλου Οδηγιών.

Όλα τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες, αν και δεν παρουσιάζονται σε όλους τους ανθρώπους. Πολλοί διστάζουν να διαβάσουν τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρονται στο Φύλλο Οδηγιών του φαρμάκου. Αν και είναι σημαντικό να το διαβάσετε, είναι εξίσου σημαντικό να ρωτήσετε τον γιατρό σας αναφορικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκληθούν από τη θεραπεία, πώς να της αναγνωρίσετε αμέσως και πώς να τις αντιμετωπίσετε σωστά. Στην πραγματικότητα, η διακοπή μιας θεραπείας είναι η τελευταία λύση, αλλά σε αυτήν την  περίπτωση, ο γιατρός μπορεί να λάβει άλλα αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης των παρενεργειών.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε την ασθένειά σας και τα οφέλη από τη συνεχιζόμενη θεραπευτική αγωγή. Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζετε ποιες επιπλοκές ή συμπτώματα θα μπορούσαν να εμφανιστούν (ανεξάρτητα από την αποτελεσματικότητα της θεραπείας) ώστε να τα αναφέρετε αμέσως στον γιατρό σας, ο οποίος θα μπορεί έτσι να δώσει άμεση βοήθεια για να τα αντιμετωπίσει.

Η πιο πολύπλοκη αγωγή (για παράδειγμα, η χορήγηση ενέσιμης θεραπείας που είναι πιο δύσκολη από την λήψη δισκίων), δυσκολεύει την προσήλωση στη θεραπεία. Στην περίπτωση αυτή, ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας μπορούν να σας καθοδηγήσουν και να σας παρέχουν εκπαίδευση σχετικά με τη χορήγηση της θεραπείας σας. Ωστόσο, ορισμένες φορές η φαρμακευτική αγωγή γίνεται πιο απλή με τη χρήση φαρμάκων που λαμβάνονται μια φορά ημερησίως αντί για περισσότερες ή με τον συνδυασμό 2 ή και 3 φαρμακευτικών ουσιών σε ένα μόνο δισκίο. Η συζήτηση με τον γιατρό σας μπορεί να οδηγήσει στην απλοποίηση της θεραπευτικής αγωγής σας.

Η υποστήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον είναι απαραίτητη, ειδικά για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι μπορεί να έχουν διαταραχή μνήμης ή δυσχέρεια λήψης πολλών φαρμάκων. Είναι καλό να ρωτήσετε τον γιατρό πώς να αποκτήσουν τα μέλη της οικογένειάς σας ενεργό ρόλο στην θεραπευτική αγωγή σας. Κατά τον ίδιο τρόπο, είναι καλό να ενημερώνονται για την εμφάνιση τυχόν παρενεργειών και τον τρόπο αντιμετώπισής τους, αλλά και για τις στρατηγικές που πρέπει να υιοθετηθούν σε για να αποφευχθεί η περιστασιακή παράλειψη της θεραπείας.

Ο γιατρός περιγράφει πάντοτε τη θεραπεία στη συνταγή, δηλαδή τη δοσολογία (τον αριθμό των δισκίων), τη συχνότητα (μία ή περισσότερες φορές την ημέρα, τη χρονική στιγμή λήψης σας αγωγής) και τη διάρκεια μιας θεραπείας, η οποία μπορεί να είναι και χρόνια, για όλη τη διάρκεια ζωής. Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας σας (για παράδειγμα η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης) πρέπει να ελέγχεται περιοδικά και στη συχνότητα που έχει καθορίσει ο γιατρός σας. Με αυτόν τον τρόπο διαπιστώνεται η αποτελεσματικότητα της θεραπείας, και επανεξετάζεται η κλινική σας κατάσταση.

Αιτίες και συνέπειες
χαμηλής προσήλωσης
Κάντε το τεστ!