Skip links

10 συμβουλές για χαλάρωση

Χαλαρώστε, πάρτε μια ανάσα. Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι πρέπει να περάσουν ώρες σ’ ένα spa ή εβδομάδες διακοπών για να χαλαρώσουν. Η χαλάρωση μπορεί να επιτευχθεί γρηγορότερα από ό,τι νομίζετε! Καθεμία από αυτές τις 10 συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε σε λιγότερο από 15 λεπτά. Επιλέξτε μια διαφορετική κάθε μέρα!

  1. Αναπνεύστε βαθιά. Μπορείτε να ένα διάλειμμα 5 λεπτών για να επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Κλείστε τα μάτια σας, καθίστε με ίσια την πλάτη και τοποθετήστε το ένα χέρι στην κοιλιά σας. Εισπνεύστε αργά με τη μύτη σας και αισθανθείτε τον αέρα να γεμίζει όλη την κοιλιά σας. Στη συνέχεια, εκπνεύστε αργά από το στόμα σας. Πάρτε δέκα βαθιές αναπνοές!
  2. Διαλογιστείτε. Μπορείτε να μειώσετε εύκολα το άγχος σας αφιερώνοντας λίγα λεπτά την ημέρα κάνοντας διαλογισμό. Είναι εύκολο! Καθίστε με ίσια την πλάτη με τα δύο πόδια στο έδαφος. Στη συνέχεια, κλείστε τα μάτια σας και εστιάστε την προσοχή σας στο να επαναλάβετε σιωπηλά μια θετική πρόταση, για παράδειγμα, «Είμαι καλός άνθρωπος» ή «Νιώθω γαλήνια». Συγχρονίστε την πρόταση σας με την αναπνοή σας.
  3. Επικεντρωθείτε στις αισθήσεις σας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, προσπαθήστε να εστιάσετε στις αισθήσεις σας. Για παράδειγμα, προσπαθήστε να αισθανθείτε τον αέρα στο πρόσωπό σας όταν είστε έξω, προσπαθήστε να καταλάβετε τις ωραίες μυρωδιές κοντά στο ανθοπωλείο ή τον φούρνο, να απολαύσετε τη γεύση κάθε μπουκιάς φαγητού, να προσέξετε τα πουλιά που τιτιβίζουν κ.λπ. Όταν καταφέρετε να νιώσετε τη στιγμή και να επικεντρωθείτε στις πέντε αισθήσεις σας, θα μπορέσετε να αισθανθείτε λιγότερο άγχος.
  4. Μιλήστε στους φίλους σας. Είναι πάντα καλή ιδέα να μοιράζεστε τα συναισθήματά σας με φίλους. Θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το άγχος σας και μπορούν να σας δώσουν μια τρίτη άποψη. Θα κρατήσετε, επίσης, ισχυρούς τους κοινωνικούς σας δεσμούς! Είναι πάντα καλύτερο να βρίσκεστε διά ζώσης με τους φίλους σας. Γιατί να μην συναντηθείτε σ’ ένα εστιατόριο ή μια καφετέρια;
  5. Κατανοήστε όλο σας το σώμα. Μια άλλη καλή άσκηση ανακούφισης από το άγχος είναι το να ξαπλώσετε ανάσκελα και να περάσετε 5 λεπτά εξερευνώντας διανοητικά το σώμα σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε από τα δάχτυλα των ποδιών σας μέχρι τα μαλλιά σας και να προσπαθήσετε να κατανοήσετε κάθε μέρος του σώματός σας. Επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία από τα μαλλιά σας μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών σας.
  6. Γελάστε. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να χαλαρώσετε από το να γελάτε ελεύθερα! Έχει αποδειχθεί ότι το γέλιο μπορεί να μειώσει την κορτιζόλη, μια ορμόνη του άγχους. Μπορεί, επίσης, να αυξήσει τις ενδορφίνες, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα! Παρακολουθήστε την αγαπημένη σας κωμωδία στην τηλεόραση!
  7. Βάλτε μουσική! Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι το να ακούμε μουσική συνδέεται με τη μείωση του άγχους. Μπορείτε εύκολα να βρείτε χαλαρωτικά τραγούδια ή φυσικούς ήχους στο Διαδίκτυο. Όταν ακούτε τη μουσική αυτή, δώστε προσοχή σε κάθε όργανο ξεχωριστά, στις διαφορετικές μελωδίες κ.λπ.
  8. Αρχίστε να κινείστε. Η σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει το άγχος και τη νευρικότητα. Και τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να είστε δρομέας για να χαλαρώσετε! Ένας σύντομος περίπατος κάθε βράδυ με τον σκύλο σας ή η εκτέλεση διατάσεων αρκούν για να σας βοηθήσουν να μειώσετε το καθημερινό σας άγχος.
  9. Χαλαρώστε. Αφιερώστε 10 λεπτά για να αποβάλετε την πίεση στο τέλος της ημέρας σας. Ξαπλώστε στο κρεβάτι σας και τοποθετήστε μια ζεστή πετσέτα γύρω από τον λαιμό και τους ώμους σας. Έπειτα, κλείστε τα μάτια σας και χαλαρώστε όλους τους μύες σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μπαλάκι του τένις στον αυχένα σας για να αποβάλετε την ένταση που απομένει.
  10. Να είστε θετικοί. Μια καλή ιδέα είναι να διατηρείτε μια λίστα με όλα τα θετικά πράγματα στη ζωή σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ημερολόγιο για να θυμάστε όλες τις υπέροχες στιγμές που ζήσατε με τους φίλους σας, όλα τα θετικά συναισθήματα και όλες τις επιτυχίες σας. Όταν νιώθετε αγχωμένοι, διαβάστε απλώς το ημερολόγιό σας.

 

 

 

Επιστροφή