Skip links

Πώς να κόψετε το κάπνισμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

Είναι αποδεδειγμένο και ευρέως γνωστό: το κάπνισμα είναι επιβλαβές για την υγεία σας, προκαλώντας χρόνιες ασθένειες και ειδικότερα καρκίνο.1

ΤΣΙΓΑΡΟ, ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Κάθε τσιγάρο προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης για 20 έως 40 λεπτά, καθώς και αύξηση περίπου 40% του καρδιακού ρυθμού.2 Αυτή η υπέρταση επιφέρει πρόωρη καρδιακή κόπωση και εξασθένηση των αρτηριακών τοιχωμάτων μακροπρόθεσμα. Για τους καπνιστές, ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακού νοσήματος είναι διπλάσιος από ό,τι για τους μη καπνιστές,3 και η αναπνευστική και καρδιακή ικανότητα των καπνιστών κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι μειωμένη.

Αρκετές μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι καπνιστές είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.4

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΟΨΕΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ;

Αυτή είναι η ερώτηση που κάνουν πολλοί καπνιστές στον εαυτό τους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι 40% των καπνιστών προσπάθησαν να το κόψουν τους τελευταίους 12 μήνες.5 Γιατί όχι κι εσείς!

1. Μια απόφαση που θα αναμένετε

Είναι σημαντικό να ορίσετε μια ημερομηνία διακοπής εκ των προτέρων, χωρίς να περιμένετε τη «σωστή στιγμή». Βάλτε ένα σχέδιο σε δράση:

  • Απαλλαγείτε από τα τσιγάρα και τους αναπτήρες για να αποφύγετε τον πειρασμό.
  • Μην αφήνετε τον εαυτό σας να μπαίνει στον πειρασμό με τη δικαιολογία της «μίας φοράς» από μια γρήγορη ρουφηξιά.
  • Ενημερώστε τους άλλους για την απόφασή σας και ζητήστε από τους καπνιστές να μην καπνίζουν μπροστά σας.
  • Αλλάξτε την καθημερινότητά σας αντικαθιστώντας το «αντανακλαστικό κάπνισμα» με κάποιο άλλο αντανακλαστικό, όπως ένα λαστιχάκι γύρω από τον καρπό σας, και αποφεύγοντας μέρη και καταστάσεις στις οποίες καπνίζατε.
  • Κρατήστε το μυαλό σας απασχολημένο, π.χ. πηγαίνετε να μιλήσετε με έναν συνάδελφο ή διαβάστε μερικές σελίδες από το βιβλίο σας. Γενικά, η έντονη επιθυμία για κάπνισμα περιορίζεται στα 5 λεπτά.

2. Φαγητό, ένας υπέροχος σύμμαχος 

Η μεγαλύτερη όρεξη για φαγητό είναι ένα από τα συμπτώματα της διακοπής του καπνίσματος. Για να αντισταθμίσετε την πιθανή αύξηση βάρους, θα πρέπει να υιοθετήσετε μια ισορροπημένη και προσαρμοσμένη διατροφή, σε συνδυασμό με τακτική σωματική δραστηριότητα.

  • Για να «μιμηθείτε» τη χειρονομία που κάνατε με το τσιγάρο στο στόμα σας, κατανείμετε την καθημερινή πρόσληψη τροφής σε πολλά μικρά γεύματα και σνακ αντί για 3 κύρια γεύματα.
  • Επιλέξτε υγιεινά σνακ: ένα φρέσκο φρούτο με μερικά αμύγδαλα ή τυρί cottage με κομπόστα.
  • Βασιστείτε σε άπαχες πρωτεΐνες και φυτικές ίνες για να σας κρατήσουν χορτάτους και να μην ενδώσετε σε ανθυγιεινά σνακ.
  • Καταπολεμήστε την κούραση και την έλλειψη κινήτρου τρώγοντας τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, ακτινίδια, ωμές πιπεριές κ.λπ.) και μαγνήσιο (ελαιόσποροι, πράσινα λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ορισμένα μεταλλικά νερά κλπ.).

Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υποκατάστατα νικοτίνης για να μειώσετε τα συμπτώματα στέρησης ή να επιλέξετε πιο φυσικές λύσεις όπως η ομοιοπαθητική… ή η ύπνωση.

 

1. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Π.Ο.Υ. υπογραμμίζει τον σημαντικό αριθμό θανάτων λόγω πνευμονικών παθήσεων που συνδέονται με το κάπνισμα, 2019
2. Γαλλική Ομοσπονδία Καρδιολογίας, Καπνίσματος και Αρτηριακής Πίεσης (Fédération française de cardiologie, tabac et tension artérielle)
3. Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Το κάπνισμα εξουθενώνει την καρδιά – επιλέξτε την υγεία, όχι το κάπνισμα
4. InterAct Consortium, Spijkerman AM, (2014). Smoking and long-term risk of type 2 diabetes: the EPIC-InterAct study in European populations. Diabetes Care. Volume 37, p 3164-3171.
5. The tabaco Atlas, Quitting

 

 

 

Επιστροφή