Skip links

11 συμβουλές για άσκηση με υγιεινό τρόπο

1. Επιλέξτε κάτι διασκεδαστικό

Η άσκηση δεν χρειάζεται να συνδυάζεται αυτόματα με το γυμναστήριο. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές. Τι σας αρέσει; Τι σας φαίνεται διασκεδαστικό; Όταν απολαμβάνετε αυτό που κάνετε, χάνετε την αίσθηση του χρόνου και αυτού που κάνετε. Σας αρέσει η παρέα; Επιλέξτε ένα ομαδικό άθλημα. Σας αρέσει η μουσική; Αρχίστε χορό. Προτιμάτε να είστε μόνοι; Περπατήστε στην ανοιχτή ύπαιθρο. Θέλετε να γυμνάσετε όλο σας το σώμα; Δοκιμάστε την κολύμβηση. Αυτές είναι μερικές μόνο ιδέες. Οτιδήποτε αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό μετράει.

2. Λάβετε την έγκριση του γιατρού σας

Ενημερώστε τον γιατρό σας για το τι θέλετε να κάνετε. Μπορεί να διασφαλίσει ότι έχετε την κατάλληλη φυσική κατάσταση για αυτό και, εάν δεν την έχετε, να σας προτείνει ορισμένες ενέργειες που θα σας προετοιμάσουν. Ο γιατρός σας θα μπορέσει, επίσης, να σας συμβουλεύσει για το εάν η δραστηριότητα θα έχει αντίκτυπο στα γεύματά σας, τη χρήση ινσουλίνης ή την αντιδιαβητική αγωγή σας. Μπορεί επίσης να σας ενημερώσει σχετικά με το εάν υπάρχουν συγκεκριμένοι διαβητικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με τη δραστηριότητα, π.χ. έλκος και κατάγματα, πόδια χωρίς αίσθηση μετά το τρέξιμο σε μαραθώνιο.

3. Ελέγξτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Με την άσκηση, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας ίσως χρειαστούν προσεκτική παρακολούθηση. Εάν η άσκηση διαρκεί περισσότερο από μία ώρα, ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα σακχάρου κατά τη διάρκεια της γυμναστικής σας. Ελέγξτε τα επίπεδα σακχάρου μετά από κάθε άσκηση, ώστε εάν χρειαστεί να μπορέσετε να τα ρυθμίσετε. Μερικές φορές ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να τα ελέγξετε και πριν από τη γυμναστική σας.

4. Να έχετε πρόχειρο ένα σνακ

Σε περίπτωση που το σάκχαρό σας πέσει, καλή ιδέα είναι να έχετε κοντά σας ένα μικρό σνακ υψηλό σε υδατάνθρακες, όπως φρούτα ή έναν φρουτοχυμό.

5. Ξεκινήστε χαλαρά

Εάν ασκείστε για πρώτη φορά, μην πιέσετε τον εαυτό σας. Ξεκινήστε με 10 λεπτά άσκησης. Μόλις μπείτε σε μια ρουτίνα, μπορείτε σταδιακά να αυξήσετε τον χρόνο που αφιερώνετε σε 30 λεπτά την ημέρα.

6. Εστιάστε στη ενδυνάμωση

Δοκιμάστε να κάνετε κάποιες ασκήσεις ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, καθώς αυτό μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Είτε επιλέξετε να κάνετε ασκήσεις χωρίς όργανα, όπως push-up, προβολές και καθίσματα, είτε να σηκώνετε βάρη είτε να τραβάτε λάστιχα αντίστασης, εάν αισθάνεστε ότι οι μύες σας καίγονται ή πονάνε, αυτό σημαίνει ότι γυμνάζονται.

7. Η συχνότητα είναι καλή

Κάνοντας την άσκηση μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας, θα συμβάλλετε στην πρόληψη χαμηλού σακχάρου, που είναι επίσης γνωστό και ως υπογλυκαιμία.

8. Προετοιμαστείτε

Καλό θα ήταν να κάνετε κάποια προετοιμασία πριν από τη γυμναστική, εάν πάσχετε από διαβήτη. Πέραν από τη συντροφιά, είναι χρήσιμο να έχετε κάποιον μαζί σας που να ξέρει τι να κάνει εάν πέσει αρκετά το σάκχαρό σας. Εάν ασκείστε μόνοι σας, είναι εύλογο να φοράτε ιατρική ετικέτα ταυτοποίησης ή να έχετε μια κάρτα που να λέει ότι είστε διαβητικοί, σε περίπτωση που συμβεί κάτι.

9. Να φροντίζετε τα πόδια σας

Η βλάβη των περιφερικών νεύρων είναι μια πιθανή επιπλοκή του διαβήτη, οπότε είναι σημαντικό να φοράτε καλής ποιότητας παπούτσια, κατάλληλα για το άθλημα που κάνετε. Για παράδειγμα, μην πηγαίνετε για ορειβασία με παπούτσια τρεξίματος ή μην κάνετε τζόκινγκ με μοκασίνια. Το πόδι σας χρειάζεται τον κατάλληλο τύπο υποστήριξης για οποιαδήποτε δραστηριότητα και, εάν δεν την έχει, αυξάνεται η πιθανότητα τραυματισμού του ποδιού. Να ελέγχετε και να καθαρίζετε τα πόδια σας καθημερινά και να αναφέρετε προβλήματα στον γιατρό σας.

10. Νερό

Να έχετε πρόχειρο ένα μπουκάλι νερό, για παν ενδεχόμενο.

11. Μην αγνοείτε τον πόνο

Όταν ασκείστε για μεγάλο χρονικό διάστημα, το πιάσιμο των μυών είναι φυσιολογικό, ειδικά όταν είστε μεγαλύτεροι σε ηλικία. Ωστόσο, εάν το πιάσιμο μετατραπεί σε πόνο, σταματήστε. Ο πόνος είναι ο τρόπος που το σώμα σας σάς λέει ότι κάτι δεν πάει καλά. Εάν παραβλέψετε αυτό το σήμα και συνεχίσετε να ασκείστε, αυξάνετε τον κίνδυνο να επιδεινωθεί ένας κατά τ’ άλλα ασήμαντος τραυματισμός. Να γυμνάζεστε σιγά-σιγά και σταθερά και το πιθανότερο είναι να μην τραυματιστείτε.

 

 

 

 

Επιστροφή