Skip links

Ασκηθείτε διασκεδαστικά: έξι ευχάριστες δραστηριότητες

Η άσκηση είναι μια βασική ανθρώπινη δραστηριότητα που προλαμβάνει τις ασθένειες, σας βοηθά να κοιμάστε καλύτερα και αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Παρ’ όλα αυτά τα ευρέως αναγνωρισμένα οφέλη, η άσκηση δεν είναι πάντοτε εύκολη. Ευτυχώς, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις από το να πηγαίνετε στο γυμναστήριο 5 ημέρες την εβδομάδα, εκτός εάν αυτό είναι που σας ταιριάζει. Κάθε είδους άσκηση απαιτεί προσπάθεια, αλλά δεν θα πρέπει να τη νιώθετε σαν αγγαρεία. Ιδανικά δεν θα πρέπει να νιώθετε υποχρεωμένοι να ασκηθείτε. Αντιθέτως, θα πρέπει να το θέλετε. Αυτοί είναι 6 τρόποι για να κάνετε την άσκησή σας πιο διασκεδαστική.

  1. Προσκαλέστε έναν δραστήριο φίλο: βρείτε έναν φίλο για να κάνετε μαζί γυμναστική. Μην διαλέξετε οποιονδήποτε, διαλέξτε κάποιον δραστήριο, ευχάριστο και κοινωνικό. Το κύριο κίνητρο είναι να είστε με τον φίλο σας και η άσκηση που κάνετε μαζί είναι ένα επιπλέον όφελος. Στρέφοντας την προσοχή σας από την άσκηση στη φιλία σας, η φυσική άσκηση γίνεται πολύ πιο εύκολη. Εάν είναι και περισσότερο αφοσιωμένος ή αφοσιωμένη από εσάς, τότε αυτό είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα, καθώς μπορεί να σας δίνει ώθηση και το κίνητρο που χρειάζεστε για να συνεχίσετε.
  2. Ομαδική γυμναστική: τα ομαδικά μαθήματα είναι ένας τρόπος να ασκηθείτε μαζί με άτομα με τους ίδιους στόχους σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον. Δεν είναι δύσκολο να βρείτε φθηνά ομαδικά μαθήματα γυμναστικής κοντά σας, όπως είναι η γιόγκα, το tai chi, η αεροβική με στεπ και η κολύμβηση. Όλες αυτές οι σωματικές δραστηριότητες χαλαρώνουν το σώμα σας και βελτιώνουν την ευελιξία και τον μυϊκό τόνο.
  3. Ξεκινήστε ένα νέο άθλημα: η έναρξη ενός νέου αθλήματος όχι μόνο θα σας κάνει να κινηθείτε, αλλά θα σας επιτρέψει, επίσης, να αποκτήσετε νέες δεξιότητες και να διασκεδάσετε. Επιλέξτε μια δραστηριότητα που ταιριάζει στην ηλικία, το επίπεδο φυσικής κατάστασης και τις προτιμήσεις σας. Εάν σας αρέσει το περπάτημα και τα καταπράσινα τοπία, γιατί να μην δοκιμάσετε το γκολφ; Εάν προτιμάτε κάτι πιο δυναμικό που να μπορείτε να κάνετε μαζί με τον/τη σύντροφό, ίσως το τένις να είναι αυτό που σας ταιριάζει. Δοκιμάστε το και δεν έχετε τίποτα να χάσετε!
  4. Χορός: χορέψτε στους ρυθμούς της καλής υγείας! Ο χορός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αυξήσετε την αντοχή σας και να βελτιώσετε την ισορροπία σας, καθώς η άσκηση είναι ένα αναπόσπαστο όφελος αυτής της ψυχαγωγικής δραστηριότητας. Αν και πολλοί δεν θεωρούν τον χορό ως άσκηση, ορισμένοι σύγχρονοι χοροί, ιδίως η zumba, είναι γνωστοί για τον συνδυασμό αερόβιων κινήσεων με διαφορετικά είδη latin χορών. Ο ρυθμός της μουσικής είναι ένας καλός δείκτης της καρδιαγγειακής έντασης της άσκησης που θα κάνετε χορεύοντας. Ο χορός είναι καλός και για άνδρες και για γυναίκες… βρείτε την ντάμα ή τον καβαλιέρο σας και δοκιμάστε το!
  5. Περάστε χρόνο με τα παιδιά σας: μπορεί να εκπλαγείτε με το πόσο εύκολο είναι να ξεκολλήσετε τα παιδιά σας από τα κινητά τηλέφωνα και τους υπολογιστές τους όταν τους προτείνετε να παίξετε μπάσκετ, ποδόσφαιρο ή τένις. Τα μικρά παιδιά λατρεύουν να επιδεικνύουν τις δεξιότητές τους στους γονείς τους. Τα μεγαλύτερα παιδιά δεν είναι τόσο πρόθυμα στην αρχή, αλλά μόλις σταματήσουν να ανησυχούν για το αν αυτό είναι αρκετά «κουλ», περνάνε και αυτά υπέροχα. Μόνο και μόνο η προσπάθεια να συμβαδίσετε με τους ρυθμούς τους στο παιχνίδι είναι μια καρδιαγγειακή άσκηση με τα όλα της. Προσέξτε, όμως, να μην το παρακάνετε. Η καταπόνηση, τα τραβήγματα και οι πτώσεις είναι πολύ πιο πιθανά όταν έχετε κουραστεί. Εάν τα παιδιά σας κολλήσουν το μικρόβιο, θα μπορούσατε να φτιάξετε ομάδες, να κάνετε εβδομαδιαίους διαγωνισμούς και προπονήσεις ή ακόμη και να δίνετε βραβεία στους νικητές του «πρωταθλήματος».
  6. Βιντεοπαιχνίδια: Δεν είναι το πρώτο πράγμα που θα σκεφτεί κανείς, αλλά το κλειδί για την προκειμένη άσκηση είναι το παιχνίδι που θα επιλέξετε. Όπως και στην πραγματική ζωή, τα στατικά παιχνίδια, όπως η πασιέντσα και το σκάκι, είναι παθητικά βιντεοπαιχνίδια. Ωστόσο, το gaming έγινε γυμναστική με την εμφάνιση της κονσόλας βιντεοπαιχνιδιών Wii το 2006. Ένας από τους πρώτους τίτλους του Wii, το Wii Sports, δίνει τη δυνατότητα στους παίκτες να παίζουν τένις και μποξ. Με το τένις στο Wii καίτε 179 θερμίδες την ώρα και με το μποξ στο Wii 174. Σε σύγκριση με τα αντίστοιχα αθλήματα στην πραγματική ζωή, αυτά είναι λιγότερο δραστήρια: με το πραγματικό τένις καταναλώνετε 318 θερμίδες ανά ώρα και με τα χτυπήματα ενός σάκου του μποξ καταναλώνετε 382. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα κι αν γυμνάζεστε κατά το ήμισυ απ’ ό,τι στα πραγματικά αυτά αθλήματα, τα παιχνίδια αυτά είναι πολύ πιο ενεργά από το απλό πάτημα κουμπιών σε ένα τηλεχειριστήριο. Υπάρχουν, επίσης, δημοφιλείς τίτλοι για γυμναστική και χορό και άλλοι κατασκευαστές κονσολών, όπως η Microsoft, έχουν με τη σειρά τους παρουσιάσει ανιχνευτές ελέγχου κίνησης (π.χ. Kinect) για τις κονσόλες τους.

 

 

 

 

Επιστροφή