Skip links

Δεν έχετε χρόνο για άσκηση;

Πολλοί ενήλικες δεν έχουν γενικά τον χρόνο να συνδυάσουν καριέρα, οικογένεια και κοινωνική ζωή, και επιπλέον να ασκούνται σωματικώς σε τακτική βάση. Κάτι θα παραμελήσουν, και αυτό είναι γενικά το λιγότερο σημαντικό, ελκυστικό ή επείγον πράγμα, δηλαδή η άσκηση. Η άσκηση θεωρείται πολυτέλεια και όχι αναγκαιότητα. Η παραμονή στο σπίτι δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα έχετε χρόνο: όχι μόνο μερικές μητέρες είναι φορτωμένες με τα προγράμματα της υπόλοιπης οικογένειας, αλλά και υπάρχουν πάντα οι δουλειές του νοικοκυριού. Μερικές φορές φαίνεται αδύνατο να βρείτε χρόνο για άσκηση, αλλά ακόμη και το πιο φορτωμένο πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί για να βρεθεί χρόνος! Να πώς.

  • Χρησιμοποιείτε τις σκάλες: είτε στη δουλειά είτε στο εμπορικό κέντρο, αποφεύγετε τις κυλιόμενες σκάλες και το ασανσέρ. Δεν κάνουν τίποτα για να σας βοηθήσουν να παραμείνετε σε φόρμα ή να χάσετε βάρος.
  • Παρκάρετε πιο μακριά από την πόρτα: όταν ψωνίζετε, παρκάρετε λίγο πιο μακριά από ό,τι συνήθως. Τα επιπλέον βήματα δεν θα τα καταλάβετε καθόλου και θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη φόρμα σας.
  • Δουλειές του σπιτιού μετά μουσικής! Ανοίξτε το ραδιόφωνο και χορέψτε ενώ ξεσκονίζετε ή μπείτε στον ρυθμό ενώ βάζετε ηλεκτρική σκούπα. Ο συνδυασμός μουσικής, χορού και οικιακών δουλειών δεν είναι κάτι καινούργιο, κι όμως δείτε πώς λειτουργεί! Γυμνάζεστε ενώ καθαρίζετε και τακτοποιείτε. Προσέξτε να επιλέγετε τη σωστή μουσική και τον σωστό χορό για την κάθε δουλειά –το τζάιβ και τα κρύσταλλα δεν πάνε μαζί! Όταν τελειώσετε, θα έχετε ένα καθαρό σπίτι και, σε αντίθεση με τον Mick Jagger των Rolling Stones, μια αίσθηση ικανοποίησης.
  • Κάντε τη γυμναστική οικογενειακή υπόθεση. Τα περισσότερα μέλη της οικογένειας μπορούν να περπατήσουν, ενώ αυτά που δεν μπορούν είναι εύκολο γενικά να μεταφερθούν. Αντί να βγαίνετε μόνοι σας, πάρτε τους όλους μαζί σας για μια ευχάριστη βόλτα. Μπορεί να είναι όσο μεγάλη ή σύντομη θέλετε. Όλοι ωφελούνται και η αλλαγή του περιβάλλοντος θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αλλαγή στον τρόπο αλληλεπίδρασης των μελών της οικογένειας, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί αναζωογονητικό, εάν η συνήθης αλληλεπίδραση μεταξύ των παιδιών, για παράδειγμα, είναι να τσακώνονται!
  • Το ότι είστε στη δουλειά δεν είναι δικαιολογία. Ο τύπος άσκησης που κάνετε μπορεί να περιορίζεται από το εργασιακό σας περιβάλλον, αλλά το ότι είστε στη δουλειά δεν αποτελεί δικαιολογία για να μην ασκείστε. Το περπάτημα στα κοντινά γραφεία είναι μια εφικτή και υγιεινή εναλλακτική λύση αντί, για παράδειγμα, να στέλνετε πάντα e-mail στους συναδέλφους. Οι διατάσεις στο γραφείο σας μπορεί να επαναφέρουν την αδρανή κυκλοφορία σε λειτουργία. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τις σκάλες με το ασανσέρ. Οι πιο φιλόδοξοι μπορούν να περάσουν το μεσημεριανό διάλειμμα στο τζόκινγκ ή στο γυμναστήριο.
  • Κινηθείτε όσο μιλάτε. Εάν έχετε μια μακρά τηλεφωνική συνομιλία, βάλτε ανοιχτή ακρόαση. Σηκωθείτε, τεντώστε τα πόδια σας και κινηθείτε. Η τεχνολογία μας έχει δώσει την ελευθερία να κινούμαστε. Πρέπει απλώς να σκεφτούμε να τη χρησιμοποιήσουμε.

Ο χρόνος άσκησης που πρέπει να αφιερώνετε για να έχετε όφελος για την υγεία σας είναι ελάχιστος: μόλις 6 λεπτά την ημέρα. Ξεκινήστε κάνοντας ενεργά μερικές μικρές αλλαγές και πριν το καταλάβετε θα έχετε ανταμειφθεί. Απέχετε μόνο λίγες μικρές αλλαγές από τον πιο υγιή εαυτό σας.

 

 

 

 

Επιστροφή