Skip links

Πώς να διαχειριστείτε τις πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή

Για τους περισσότερους υπαλλήλους γραφείου, δεν είναι σπάνιο να μένουν κολλημένοι σ’ ένα γραφείο για 7 έως 8 ώρες την ημέρα: είναι μέρος της καθημερινής τους ζωής. Ωστόσο, η «καθημερινή ζωή» μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα καλή για εσάς: το να κάθεστε σε έναν υπολογιστή όλη την ημέρα οδηγεί σε πόνο στην πλάτη (λόγω κακής στάσης του σώματος), κόπωση των ματιών και πολλά άλλα. Όμως δεν χρειάζεται να συμβαίνει αυτό. Εάν είστε ένας από αυτούς τους ανθρώπους, εδώ θα βρείτε μερικά απλά βήματα για την καταπολέμηση των άσχημων επιπτώσεων αυτής της καθιστικής συνήθειας.

 • Σωστή στάση του σώματος: Καθίστε σωστά: η πλάτη σας πρέπει να είναι ευθεία, οι ώμοι σας πίσω και το πάνω μέρος της οθόνης σας πρέπει να είναι στο επίπεδο των ματιών σας. Εάν πρέπει να μετακινείτε το κεφάλι σας πάνω ή κάτω, τότε πρέπει να ρυθμίσετε το ύψος της οθόνης σας. Δοκιμάστε να πληκτρολογήσετε με τους καρπούς σας χωρίς να ακουμπούν στο τραπέζι, στο πληκτρολόγιο ή στη βάση του ποντικιού. Διατηρήστε τα πόδια σας λυγισμένα στα γόνατα, έτσι ώστε τα γόνατά σας να είναι στο επίπεδο των γοφών σας ή ελαφρώς ψηλότερα. Τα πόδια θα πρέπει να ακουμπούν ίσια στο πάτωμα ή σε κάποιο υποπόδιο.
 • Εύκολες ασκήσεις διατάσεων:
  • Λαιμός: για να τεντώσετε τον λαιμό σας, πρώτα λυγίστε αργά το κεφάλι σας προς τα εμπρός και προς τα πίσω, στη συνέχεια από πλευρά σε πλευρά, και τέλος γυρίστε μερικές φορές το κεφάλι σας δεξιά και αριστερά. Αυτό μπορεί να γίνει σχεδόν ανά πάσα στιγμή για να μειωθεί η ένταση και η πίεση. Μην περιστρέφετε ποτέ το κεφάλι σας γύρω από τον λαιμό σας, αφού αυτό μπορεί να βλάψει τις αρθρώσεις του λαιμού.
  • Ώμοι: για να ανακουφίσετε τους ώμους σας από την ένταση, περιστρέψτε τους προς τα εμπρός περίπου 10 φορές και μετά προς τα πίσω.
  • Χέρια και ώμοι: στηρίξτε τις παλάμες σας στην άκρη του γραφείου σας, την καθεμία σε απόσταση ενός ώμου από το σώμα σας. Γυρίστε τις παλάμες σας προς τα μέσα, έτσι ώστε να δείχνουν προς το σώμα σας και να κλίνουν προς τα εμπρός, γέρνοντας τους ώμους σας. Πηγαίνετε την άσκηση ένα βήμα παραπέρα και σπρώξτε τους ώμους και τους αγκώνες σας πιο κοντά στο γραφείο.
  • Καρποί: να περιστρέφετε τους καρπούς σας συχνά εάν τα χέρια σας αισθάνονται άκαμπτα, 10 φορές δεξιόστροφα και 10 φορές αριστερόστροφα.
 • Κάντε διαλείμματα: να σηκώνεστε τακτικά και να κινείστε για να διευκολύνετε την κυκλοφορία του αίματος στα χέρια και τα πόδια σας, πράγμα που θα τα προστατέψει από την πολλή κούραση. Περπατήστε μέχρι τον ψύκτη, κάντε μια μικρή βόλτα έξω ή/και χρησιμοποιήστε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ. Εκτός από την ήπια άσκηση των ποδιών και της καρδιάς σας, ο καθαρός αέρας και το διάλειμμα θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε.

Επωφεληθείτε από τον ελεύθερο χρόνο που έχετε όταν δεν μπορείτε να εργαστείτε για οποιονδήποτε λόγο. Σηκωθείτε και κάντε μια μικρή βόλτα. Εάν έχετε χώρο και είστε μόνοι σας, δοκιμάστε ίσως μερικά push-ups ή κοιλιακούς. Τόσα ώστε να νιώσετε τους μύες σας να δουλεύουν, αλλά όχι τόσα ώστε να ιδρώσετε. Το γραφείο δεν είναι το κατάλληλο μέρος γι’ αυτό.

 • Άλλες καλές συνήθειες: 
  • Πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές: για να γυμνάσετε τους κοιλιακούς μύες σας, κρατήστε την αναπνοή σας για λίγα δευτερόλεπτα όταν εισπνέετε και στη συνέχεια απελευθερώστε κατά την εκπνοή. Εάν είναι εφικτό, πάρτε λίγο καθαρό αέρα απ’ έξω, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.
  • Πίνετε νερό όλη την ημέρα: εάν το κάνετε τακτικά, θα αρχίσετε να αισθάνεστε περισσότερο σε εγρήγορση. Εάν έχετε ψύκτη, να έχετε ένα φλιτζάνι ή ένα ποτήρι δίπλα σας και όχι ένα μπουκάλι νερό. Γιατί; Αυτό θα σας αναγκάσει να σηκώνεστε και να περπατάτε μέχρι τον ψύκτη για γέμισμα, ενθαρρύνοντάς σας να ασκηθείτε και να τεντωθείτε.

 

 

 

Επιστροφή